94 940 избиратели са на път да останат без право на глас

Към днешна дата 94 940 граждани притежават невалидни лични карти, съобщиха от МВР. От това произтичат най-малко два извода. Първият е, че около 100 000 българи – вероятно поне толкова ще станат до изборите – няма да могат да упхражнят правото си на глас, дори и да искат, защото на предстоящите парламентарни избори не може да се гласува без редовен документ за самоличност.

Вторият извод е, че всичките тези български граждани ще бъдат глобени от МВР поради факта, че ползват невалидни лични карти. Което може и да допринесе ползи за държавния бюджет, но надали ще мине незабележимо за личните бюджети на хората, които ще бъдат глобени.

През първите 3 месеца на годината са издадени 121 000 лични карти – средно около 40 000 на месец, съобщават още от МВР.  До края на годината средно на месец изтичат по 16 000 лични карти, което е 2,5 пъти по-малко от издадените. Засега опашки няма.

 

Дирекция „Български документи за самоличност” напомня, че срокът, в който гражданите са длъжни да подадат заявление за подмяна на лична карта, е 30 дни от датата на изтичане срока на валидността й. Освен това при лични документи с изтекъл срок на притежателите им могат да бъдат отказвани административни услуги  в институциите.

 

„Уважаеми граждани, приканваме ви да се възползвате от възможността сега да подмените изтеклите ви лични карти, тъй като към момента в звената “Български документи за самоличност” в страната е спокойно, няма опашки и периодът е подходящ за подаване на заявления за лични документи, апелират от дирекция „Български документи за самоличност”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.