9 май – Ден на Европа и Ден на победата

Днес, 9 май, е денят, в който се отбелязва победата над хитлерофашизма във Втората световна война.

Празникът в СССР е установен с указ на президиума на Върховния Съвет на 8 май 1945 г., като се е празнува всяка година на 9 май. След разпадането на СССР Денят на победата остава официален неработен ден в Русия и редица бивши нейни републики като Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркмения, Узбекистан.

През 2000 г. Кнесетът приема закон за ветераните от Втората световна война и оттогава Денят на победата е официален празник в Израел.

Студената война разделя бившите съюзници, така че в Европейския съюз и САЩ Денят на победата над Германия се празнува като Ден на Европа.

Велика отечествена война  е термин, с който е наречен Германо-съветския конфликт по време на Втората световна война, който продължава през периода 1941 – 1945 г. Представлява най-значителният конфликт в хода на войната и същевременно е решителен за нейния изход. Започва с операция “Барбароса” и завършива с Пражката операция.

Самото изявление за началото на войната е на  Йосиф Сталин и то гласи:

„Започна Великата Отечествена война на съветските народи против немско-фашистките завоеватели. Нашето дело е право. Врагът ще бъде разбит. Победата ще бъде наша!“

В деня на завършването на военната игра по плана Барбароса, след като всички се разотиват, Адолф Хитлер заявява насаме на главния теоретик на плана „Барбароса“ – Фридрих Пулус, следното:

Райхът ще постигне истинско величие, само след като победи Русия… Вие разбирате ли това, Паулус?

В обръщение по  радиото на 22 юни 1941 г. по повод началото на операция „Барбароса“ А. Хитлер заявява:

“Вие всички за жалост почувствахте, че тази стъпка е горчива и трудна за мен. Германският народ никога не е хранил враждебни чувства към народите на Русия. Вече повече от 2 десетилетия  болшевишкото правителство работи по въпроса за възпламеняването не само на Германия, но и на цяла Европа. Не Германия се опитва да пренесе националсоциалистическия мироглед в Русия, а болшевишкото правителство в Москва неотклонно се опитва да наложи на нас и на другите европейски народи своята власт, и това не само с помощта на идеологията, а преди всичко с военни средства.”

Руският народ дава 27 милиона жертви в тази война.

През 2008 година 9 май става и Ден на Европа, но историята не забравя връзката помежду им. Тя е жива в хронологията на събитията от края на войната до създаването на Обединена Европа. Денят на Европа се чества от 2009 година.
9 май е преломна дата в историята на Стария континент, защото с него започва прераждането му. Милиони хора ще се опитат да превъзмогнат скръбта по загиналите близки и загубеното имущество, ще се заловят за денонощен труд, за да издигнат от разрухата нови градове и села, да построят нов, мирен свят.
Първият ден на мира добива допълнителен исторически заряд с идеята за обединена Европа. Нейн автор е Робер Шуман.
В реч по случай 5-та годишнина от победата във Втората световна война, на 9 май 1950 г. в Париж тогавашният френски министър на външните работи предлага нова форма за политическо сътрудничество чрез икономическа стабилност, създадена от обединяването на френското и германското производство на въглища и на стомана. Не след дълго се ражда Европейската общност за въглища и стомана – институция, която обещава да бъде гарант за сигурността на континента. През март 1957 година в италианската столица са подписани Римските договори, върху които се изгражда Европейската икономическа общност. В годините тя се развива, за да прерасне в Европейски съюз. В чест на Шуман 9 май става Ден на Европа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.