84% от лекарите са против пушенето на обществени места

Цели 84% от българските лекари са против пушенето на обществени места, над 61% от медиците смятат, че разрешаването на (смекчаването на забраните за) тютюнопушенето на обществени места ще има негативни последици за здравето, а повече от 73% от лекарите са убедени, че могат да повлияят положително на пациентите и обществото в превенция на тютюнопушенето.

Тези данни са от експресно проучване, направено сред 300 български лекари, от които 200 са се съгласили да отговорят на въпросите на Healthgrouper, международен здравен изследователски проект. Изследването има за цел да разбере отношението на специалистите към инициативата на правителството за отмяна на забраната за тютюнопушене на обществени места и течащия дебат.

От 200 лекари, участвали в проучването, 47.8% са жени и 52.2%  – мъже. Голяма част от анкетираните лекари са специалисти (76.8%) с различни специалности в цялата страна. Само 12.4% от анкетираните лекари са общопрактикуващи. Около 9% от участниците са стоматолози. Средната възраст на лекарите, включили се в изследването е 50.6 години. На въпроса „Пушач ли сте?“ над 2/3 (72.8%)от лекарите са отговорили отрицателно.

От Healthgrouper припомнят, че в България тече непрекъснат дебат за връщане на забраната за тютюнопушене на обществени места, иницииран отново след приключване на парламентарните избори и формирането на новото правителство.

Според последните данни на Световната здравна организация /СЗО/ един от най-важните рискови фактори по отношение на смъртността в България е тютюнопушенето. Последният доклад на СЗО "Смъртността се дължи на тютюна“ изчислява, че тютюнопушенето е причина за една трета от смъртните случаи в България във възрастовата група от 30 до 44 години и за всеки един от два смъртни случая във възрастта от 45 до 59 години. В България 82 на сто от смъртните случаи от рак на трахеята, бронхите и белия дроб се дължат на употребата на тютюн. Средната стойност на смъртността, причинена от тютюнопушене през 2011 e изчислена на 317/100 000, което е почти два пъти по-високо от средните стойности в ЕС 15

Българските лекари изразяват силната си подкрепа за съществуващата вече забрана и международният екип на Healthgrouper силно се надява, че техните послания ще достигнат до министъра на здравеопазването, за да бъде защитено здравето на българското население. Съществуващата забрана за тютюнопушене на обществените места трябва да бъде оставена настрани от политическите игри и лобистки бизнес интереси, препоръчват експертите на Healthgrouper.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.