80-90 депутати от ДПС и левицата приеха бюджета на НЗОК

Между 80 и 90 народни представители от ДПС и левицата участваха в гласуването на второ четене на текстовете от проектозакона за изменение и допълнение на бюджета на НЗОК за 2014 година.
Депутати от ГЕРБ влязоха в залата при първоначалната регистрация, предшестващи откриването на заседанието и така то започна с 142 регистрирани депутати и кворум, съответно, 72 депутати.
Представителите на ГЕРБ напуснаха залата веднага след като с гласовете на 78 депутати бе прието предложението на Захари Георгиев от левицата по време на днешното заседание изобщо да не се обсъжда актуализацията на държавния бюджет.

Преди това Менда Стоянова от ГЕРБ заяви: „Предлагате като източник за решаване на проблемите в НЗОК да бъде блокирането на държавата – първа бомба в ръцете на служебното правителство.(…) Предлагате ни да увеличим разходите на НЗОК с 225 милиона лева за сметка на намаление на разходите на 45 държавни институции. Как да ги намалим обаче? Предлагате за втората половина на годината да блокираме държавата, като намалим бюджетите на тези институции и органи с 15 %. С това намаление голяма част няма да могат да си платят дори заплатите…”. След което Менда Стоянова обяви, че депутатите от ГЕРБ няма да участват в тази дестабилизация.
Освен това депутатите в залата отхвърлиха предложение да бъде обсъдена точка за кредитните досиета на политиците в КТБ, направено от председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев.
В 15,16 часа актуализацията на бюджета на НЗОК бе приета. Водещата Мая Манолова обяви, че това е било последното гласуване и последното заседание на 42-то Народно събрание. След което пожела на всички успешно участие в предизборната кампания.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.