76% от обществените поръчки у нас са опорочени

Близо 76% от обществените поръчки у нас са опорочени. Това показват данните от изследване на Института за правни анализи и изследвания, което ще бъде представено в края на септември пред Европейската комисия. Пред klassa.bg шефът на УС на Института Петър Бакърджиев заяви, че изследването е обхванало 87 общини и резултатите показват, че в над 50% от общините правилата за провеждане на обществени поръчки са непрозрачни. Някои общини като Несебър  например са отказали участие в проекта. Други като Созопол  имат зле устроена вътрешна база, по която се възлагат поръчките. За сметка на това има и общини като Долна Митрополия, Каварна, Белица и др., които могат да служат като пример за ясни вътрешни правила. 

От Института предупреждават, че в края на програмния период, който изтича през 2013 г. ще зачестят проверките в общините, които изпълняват европейски проекти, а финансовите санкции са в големи размери, непознати доскоро на българското право. „България няма да бъде търпяна като основен нарушител на обществените поръчки“, предупреди Бакърджиев. Той уточни, че  в момента се обсъжда директива, с която ще се промени законодателството в общността по отношение на обществените поръчки.

Според авторите на изследването нарастването на нарушенията у нас се дължи на факта, че има пропуски в българското законодателство. Юристите, които участват в проекта, смятат, че  трябва да се очертае ясна граница кога едно деяние е административно нарушение и кога то е престъпление, за да нямат съмнения прокуратурата и съдът как да процедират. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.