73 хиляди българи на помощи в Германия

Все повече чужденци, вкл. български граждани, получават социални помощи в Германия. И обратното – намалява делът на германците на помощи. Това показват най-новите данни на Федералната агенция по труда, посочва Дойче веле.

В рамките на една година (до април 2016) броят на българите, получаващи в Германия помощи за безработни, известни като „Харц-4″, се е увеличил с 35,3%. В момента българските граждани, които взимат такива помощи, са повече от 73 000. За сравнение: германски социални помощи получават 60 хиляди румънци, което представлява ръст от 36%.

В предишния си доклад Федералната агенция по труда отчете 62 хиляди български граждани на социални помощи в Германия (към септември 2015 година).

За нарастването най-голяма роля играе притокът на бежанци и мигранти. В края на април 2016 г. над милион и половина граждани на други държави са получавали в Германия помощи за безработни – 12 процента повече от април предишната година. Всеки четвърти измежду получаващите такива помощи е чужденец. Тези данни изнесе Федералната агенция по труда.

Според говорителка на Агенцията, ръстът се дължи най-вече на бежанците от Сирия и Еритрея. Сирийците с помощи за безработни са вече 242 000, а еритрейците – 16 700. За сметка на това през изминалата година е спаднал броят на руснаците и на украинците, които получават помощи за безработни в Германия.

Всъщност спаднала е и абсолютната бройка на получаващите помощи, която в момента възлиза на 5,93 милиона. Намалението са дължи най-вече на хората с германски паспорти, чийто брой значително е спаднал през последната година.

Федералната агенция по труда не вижда причини за безпокойство в нарастващия брой чужденци, които взимат помощи. Добре е, че бежанци, които вече са получили право на политическо убежище в Германия, веднага се регистрират в бюрата по труда, смятат в Агенцията. Защото така много по-бързо ще им бъдат осигурени курсове по немски и професионална квалификация, така че скоро да могат да излязат на трудовия пазар.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.