700 са загинали от жегите във Франция само за тази година

Около 700 души са починали във Франция от горещата вълна в края на юни и началото на юли, съобщи френският министър на здравеопазването след съпоставка на миналогодишните данни за същия период.

Горещините в началото на юли са взели жертви, сочат данните на френския Институт за санитарен контрол, съобщени днес от министъра на здравеопазването Марисол Турен.

В сравнение със същия период през 2014 г. смъртните случаи са се увеличили със 7% или с около 700 души. Рязко са зачестили намесите на Бърза помощ, която е откликнала на 3380 сигнала в горещата седмица.

Приемът в спешните отделения е нараснал тройно, като в повече от половината от случаите пациентите са настанени в болница.

Най-потърпевши са възрастните над 75 г. Температурите на някои населени места стигнаха до 40 градуса по Целзий.

Сега във Франция има втора гореща вълна и в редица градове в централната част на страната температурите достигат до 38-39 градуса Целзий. В Париж се очакват температури от 36-37 градуса по Целзий.

Според министър Турен тежките последици от жегата все пак са ограничени благодарение на действието на специалния превантивен план. Той беше въведен след драматичната 2003 г., когато небивалите горещини отнеха живота на 15000 души във Франция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.