70 швейцарски фирми с интерес към България

Повече от 70 швейцарски фирми взеха участие в икономическия форум за България в Цюрих, който се проведе в i,sod. Мястото на събитието бе  централата на OSEC (Федералната агенция за насърчаване на търговията и инвестициите) на Конфедерация Швейцария, а организатори на форума са Посолството на Република България в Швейцария със съдействието на SEC, Търговската камара Швейцария-Централна Европа. Пред komentаtor.bg представители на бизнеса съобщиха, че събитие от такъв мащаб не се е състояло в последните десет години и посочиха като заслуга за това работата на посланика ни в Швейцария Меглена Плугчиева. 

На събитието присъстваха компании от сферата на електрониката и електротехниката, машиностроенето, консултантски услуги, туристически бизнес и други.


Конфедерация Швейцария като водеща икономика в света с изключително висок стандарт на живот е номер едно по иновации и високи технологии в Европа. Страната има много силна протекционистична политика за насърчаване на малките и средни приятприятия, както и много добре функционираща система на обвързаност между образобанието, науката и реалния бизнес. Благодарение на прилагането и на дуалната система за професионално обучение безработицата в Швейцария е само 2,9 %.
Форумът бе открит от Оливър Бертчингер, регионален директор за Европа в OSEC и член на УС на SEC, Тони Море, ръководител на сектор Двустранни икономически отношения в Министерството на икономиката на Швейцария и Меглена Плугчиева.
Форумът представи атрактивната бизнес среда и условията за инвестиции в България пред швейцарските фирми. Като посланник на добрите бизнес практики в България за Швейцария на събитието участваше Едуард Хени, изпълнителен директор на „Оскар Рюег България“ ЕООД Стара Загора. Фирмата произвежда метални формировани детайли с висока сложност за автомобилната индустрия и има годишен оборот над 3 млн. лв. От българска страна, с презентации участваха Меглена Плугчиева, Цветан Симеонов, президент на БТПП, адв. Нели Ташева, лектор по правни и данъчни теми за чуждестранните инвестиции в България и Васил Радойновски, изпълнителен директор  на Българо-швейцарската търговско икономическа камара София.


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.