70% от бразилците оценяват управлението на Дилма Русеф като лошо и много лошо

epa04665403 Brazilian President Dilma Rousseff speaks in Brasilia, Brazil, 16 March 2015. Rousseff, who was criticized on last 15 March during protests in which more than a million people participated in dozens of cities nationwide, called a 'wide dialogue' with those who want to talk. EPA/Fernando Bizerra Jr.

Тракането на тенджери и тигани в четвъртък вечер в Бразилия съвпадна с телевизионното обръщение на президента Дилма Русеф. Бразилският лидер е най-непопулярният президент в страната от 1980 година насам. Анкета, публикувана в четвъртък, показва, че над 70 процента от бразилците смятат правителството на Русеф за лошо или много лошо, съобщи БНР. Радиото цитира политическият анализатор Рикардо Исмаел, според когото популярността на Русеф е спаднала не само сред хората, които не са гласували за нея, но и сред собствените й избиратели.

Доверието в Бразилия спадна на фона на най-тежката икономическа криза от 25 години насам. Правителството ще бъде подложено на изпитание отново на 16 август, когато е насрочен национален протест срещу управлението на Дилма Русеф.

В Бразилия, също като в САЩ, президентът е и глава на изпълнителната власт и управлява правителството на страната. Дилма Русеф и нейното правителство понесоха удар заради избухналия скандал около сключени договори в държавната петролна компания Петролео Бразилейро.

В края на октомври 2014 година Дилма Русеф спечели с 51,6% балотажа на президентските избори срещу Аесио Невиш и получи втори поред четиригодишен мандат.

Русеф има български корени. Нейният баща Петър Русев е от Габрово. Като активен член на БКП през 1920-те год. е принуден да емигрира от България през 1929 г. във Франция, където започва да изписва фамилията си с Rousseff. Вече овдовял, със син Любен, пристига в Бразилия през 1930-те год. Преселва се в Буенос Айрес, Аржентина, за няколко години. Завръща се и се установява в Бразилия, където постига успехи като юрист и строителен предприемач. В Бразилия се жени за Дилма Жане Силва, от която има 3 деца: Дилма Русев, Игор (юрист) и Жана (1951 – 1977). В България Дилма Русев има заварен брат – инженер Любен Русев (починал в София през 2007 г.), с когото никога не се е срещала.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.