70 души загинаха при взрив в тексаски завод за торове

Около 70 души са загинали при експлозия в завод за торове в град Уест, щата Тексас,  съобщава Риа Новости. До момента информацията за броя на загиналите не е потвърдена официално. 200 души са ранени, от които 40 – тежко, а други са в капан в горящи сгради.Взривът в завода за изкуствени торове е станал около 19:50 местно време. След взрива в сградата е избухнал пожар, който по предварителни данни е тръгнал от цистерна за амоняк.

Има опасения, че при горенето на завода се образува дим, който може да е токсичен.

Според някои информации взривът се е чул на около 70 км отдалеченост.

Местните власти наредиха евакуация на всички жители на градчета, заради опасност от нови взривове и задушаване. Изпратени са училищни автобуси, които да помогнат на местните хора да се евакуират.

Град Уест е с население от около 2700 души и се намира на 32 километра на север от Уако.

Пожарникари, линейки и шест хеликоптера са мобилизирани, съобщава Би Би Си. Съобщава се за няколко сгради в жилищни райони, които са обхванати от пожар.

Няколко пожарникари са ранени при опит да потушат пожара в завода, която е избухнла и втора експлозия. По думите на кмета на града Томи Муска 6 или 7 пожарникари са били в сградата по време на взрива.

По непотвърдени данни при екзплозията се е срутил старчески дом и няколко души са затрупани. Засегнати са около 100 къщи, частично е разрушена болница, а училище е обхванато от пожар.

Местният шериф Парнел Макнамара посочи, че опустошението е много голямо. „Никога не съм виждал подобно нещо", каза той, цитиран от Msn news. По думите му, след взрива районът прилича на военна зона.
news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.