След изборите 59 партии не са се отчели пред Сметната палата

Финансовата политика на българските общини, на практика, е пълен провал

Само 12 от всички 71 партии, участвали в местните избори, са подали отчети до сметната парата за приходите и разходите си за вота. Нито една коалиция от трите, регистрирани в ЦИК, не е подала отчет. Само 81 местни коалиции са подали отчети от общо над 420, участвали в изборите. От инициативните комитети, участници в изборите, отчети са подали само 91, а около 530 са участвали в изборите. Това съобщиха от Сметната палата. Крайният срок за подаване на финансовите отчети е 24 ноември, а за участниците, явили се на балотаж, този срок изтича на 1 декември.

Нито една коалиция от трите, регистрирани в ЦИК, не е подала отчет. Само 81 местни коалиции са подали отчети от общо над 420, участвали в изборите. От инициативните комитети, участници в изборите, отчети са подали само 91, а около 530 са участвали в изборите.

Сметната палата обръща внимание, че отчети са длъжни да подадат представителите на всички участници в изборите, дори когато тези отчети са “нулеви”, т. е. няма приходи и разходи.

Съгласно Изборния кодекс при непредставяне на отчет на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, се налага глоба от 2000 до 10 000 лв., напомниха от Сметната палата.

Одитната институция ще публикува отчетите 15 дни след изтичането на срока за представянето им. След това ще се направи одит за съответствие, в случаите на разходи над 1000 лева, дадени за предизборна кампания.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.