556 000 лв. санкции за неизпълнение на решения на КЗК

Спряха обществената поръчка за винетките

Комисията за защита на конкуренция (КЗК) е установила, че „ДЖЕЙ СИ БИ КОНСТРАКШЪН ГРУП” ЕООД не е изпълнил решения на Комисията относно незабавно прекратяване на нарушения, свързани с нелоялна конкуренция, поради което налага на дружеството имуществени санкции общо за 556 000 лв.

Глобите се налагат заради неизпълнение на решения на КЗК от м. октомври 2013 г. когато антомонополната комисия установява съответните нарушения от страна на „ДЖЕЙ СИ БИ КОНСТРАКШЪН ГРУП” ЕООД и другите две дружества от групата на ответника – „ДЖЕЙ СИ БИ – ГРУП” ЕООД и „ДЖЕЙ СИ БЪЛГАРИЯ” ЕООД и постановява незабавно прекратяване на нарушенията. Тогава проучването установява, че при реализиране и рекламиране на търговската си дейност, Джей Си Би Констракшън Груп свързва пряко дейността си с продуктите и марката JCB – запазена марка на искателя „Джей Си Бамфорд Екскавейтърс” Лимитид – производител на строителна техника. Заглавието на сайта на ответника „JCB – GROUP – България”, представянето на дружеството на сайта, в онлайн издания и по време на публични изяви създава представа за пряка връзка с Джей Си Бамфорд и Групата на Джей Си Би.
КЗК прие, че действията на Джей Си Би Констракшън Груп имат заблуждаващ характер и създават у потенциалните клиенти на дружеството представата, че същото не само доставя строителни машини и оборудване с марка JCB, но и действа като официален представител (дистрибутор) с оторизиран сервиз.

Като следващо нарушение от страна на Джей Си Би Констракшън Груп КЗК счита наличието на сходство и по отношение на използваните домейни от Джей Си Би Констракшън Груп (jcb-group.bg и jcb-bager.com) с домейна на молителя Джей Си Бамфорд – „jcb.com”.

Ново проучване на КЗК установява, че дружествата продължават да извършват установените нарушения в производството от 2013 г. въпреки постановеното от КЗК незабавно прекратяване на съответните действия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.