Дилма Русеф е отстранена за 180 дни от президентския пост

Бразилският сенат отстрани за срок от 180 дни президента Дилма Русеф, като през този период тя ще бъде разследвана по обвинения за нарушаване на бюджетното законодателство. През този период функциите на държавен и правителствен ръководител ще изпълнява вицепрезидентът Мишел Темер.

В продължилото над 16 часа гласуване в горната камара на бразилския парламент 55 сенатори станаха и заявиха на глас волята си за временното отстраняване на Дилма Русеф, а 22 се обявиха „против“.

На тринадесетия час от гласуването Асошиейтед прес предаде, че Дилма Русеф е прибрала всичките си лични вещи от кабинета си в президентския дворец. Русеф е изпратила в резиденцията си книги и снимки на дъщеря си и на двамата си внуци, пише в. „Естадо де Сао Пауло“. Според служители на президентството, скенерите за документи и машините за унищожаване на документи работят денонощно.

импийчмънт русефСъгласно конституцията на Бразилия за временно отстраняване на президента за период от 180 дни е необходимо да гласуват най-малко 41 сенатори, а за окончателно отстраняване ще трябва да се проведе отделно заседание на Сената, на което да има най-малко 54 гласа в подкрепа на тази инициатива.

Днешното гласуване показва, че поне на този етап, в Сената има необходимото мнозинство и за окончателното отстраняване на Дилма Русеф.

Подобно бе съотношението на силите и в долната камара на парламента в Бразилия. Там на 18 април бразилските депутати достигнаха мнозинството от две трети, необходимо за разрешаване на придвижването на процедурата по импийчмънт срещу президента Дилма Русеф. Привържениците на тази инициатива успяха да получат подкрепата на 367 депутати, при необходими за приемането ѝ 342 гласа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.