55 хил. домакинства в София се отопляват на твърдо гориво

15 000 българи почиват всяка година заради мръсния въздух, който дишат, а стотици хиляди развиват хронични белодробни болести по същата причина. 35% от замърсяването на въздуха идва от печки, които са на дърва и въглища. Според данни на Столичната община, 55 000 домакинства се отопляват по този начин. 

„На прага на новия отоплителен сезон за нас има две думи – контрол и превенция. Стартирахме с различни мерки, насочени върху най-основните замърсители, а именно битовото отопление. 55 000 домакинства се отопляват на твърдо битово гориво, но ние стартирахме 2 проекта за 57 млн. лв., с които ще подменим отоплителните устройства, които проявяват интерес и са подали заявление“, каза зам.-кметът по екология в София Десислава Билева в ефира на Bulgaria ON AIR. 

До 18 септември хората имаха възможност да подадат заявленията си.

„Над 5500 домакинства се включиха в кампанията. И всички те, които отговарят на изискванията, са одобрени. Кампанията продължава и през 2021 г., отново ще пуснем покана към всички желаещи да сменят своето отопление и да изберат по-екологично. Приблизителният брой на отоплителните тела, които смятаме да сменим, е над 15 000. Смятаме, че ефектът ще е дългосрочен“, допълни Билева.

Тя обясни, че работата по проекта е била осъществена заедно с кметовете по райони.

„Във всяко от районните кметства има служител, който работи с хората. Има засилен интерес от „Красна поляна“, „Слатина“, „Витоша“, „Нови Искър“, подчерта още експертът.

Според Билева в ромските квартали проявяват интерес към кампанията, но там се прилагат и редица други мерки.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.