536,5 млн. лева дефицит отчете МФ за януари

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа за месец януари е отрицателно в размер на 536.5 млн. лв., като се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 456.9 млн. лв. и по европейските средства в размер на 79.5 млн. лв, съобщават от пресцентъра на финансовото министерство.

За сравнение бюджетното салдо за януари 2012 г. бе отрицателно в размер на 297.8 млн. лв., а за януари 2011 г. бе отчетен дефицит в размер на 477.3 млн. лв. Тези 536 млн. лв. са с почти 180 лв. над дефицита, регистриран през цялата 2012 г.

Формирането на отрицателно салдо за януари по консолидирания бюджет се дължи основно на високите лихвени разходи за месеца (293.4 млн. лв.), свързани с плащания по обслужването на държавния дълг в съответствие с лихвения календар.

По време на парламентарния контрол днес по обяд финансовият министър Симеон Дянков заяви пред полупразната зала на парламента, че оставя България в много по-добро финансово здраве, отколкото я е намерил.

„България е в добро финансово здраве и това се дължи на моята твърдост. Да, народът пое много трудности в този период. Но имаше реална възможност България да влезе във фалит и тогава всички, ама всички щяхме да са по-бедни. Не съжалявам”, каза финансовият министър в оставка Симеон Дянков в отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Мая Манолова.

Дянков каза още, че много добре си дава сметка, че е, може би, най-необичания човек в България, но това по време на криза, е ролята на един финансов министър, който трябва да се съобразява с това какви са възможностите.

„Дали съм го правил под някакво давление – не, това е моя идеология. През всичките си дни, това са били много трудни дни, съм се водил от собствена идеология", каза Симеон Дянков.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.