501 задържани при поредната операция срещу нелегалните имигранти

Агент на ДАНС и ченгета заедно в организирана престъпна група

При провеждащата се от вчера съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата срещу незаконната миграция и каналджийството до момента са задържани 501 нелегални имигранти. Това бе съобщено от главния секретар на МВР Георги Костов на съвместна пресконференция с ръководни представители на прокуратурата и на ДАНС, в която участва и главният прокурор Сотир Цацаров.

“За първи път трите институции действаха на територията на цялата страна и то в добър синхрон. Създадена бе работна група, която успя да анализира основните фигури в този незаконен бизнес, както и основните рискови точки”, допълни главният прокурор Сотир Цацаров. Той разяснии, че се е работило в 3 направления: първото е срещу ясно определен контигент на лица, които са превърнали каналджийството в свой основен предмет на дейност; второто направление са били масовите проверки в цялата страна и най-вече граничните райони, транспортни средства, сгради и места; третото е свързано с проверки в места за настаняване – София, Драгоман, Видин, Монтана.
Образувани са 38 досъдебни производства, задържани са 46 лица.

На пресконференцията в сградата на МВР беше съобщено и за поредни арести на служители на ДАНС и полицията, уличени в извършването на престъпления.

“В резултат на работата на “Вътрешна сигурност”, на ДАНС и специализираното звено за антикорупция към Прокуратурата, днес сутринта сме задържали един служител на ДАНС, който изнася класифицирана информация във връзка с разработки по линия на контрабандата”, каза зам.-председателят на ДАНС Олег Петков. Той изтъкна, че ръководството на ДАНС ще е безкомпромисно към такива служители на агенцията.

Сотир Цацаров допълни, че се претърсват служебните помещения на въпросния служител, ползваните от него МПС и пр. По думите му, задържаният е изнасял (копия на) документи, представляващи класифицирана информация, повечето от които са свързани с планирани действия на ДАНС и прокуратурата при противодействие на контрабанда и икономическата престъпност.

Оказа се, че има и още арести.

Преди около час започна операция на “Вътрешна сигурност” на МВР и има задържани двама служители на районно управление от СДВР във връзка с корупционни практики. Това каза на брифинга главният секретар на МВР Георги Костов. Той уточни, че тяхната евентуална престъпна дейност няма отношение към темата с миграцията и каналджийството.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.