43-ма миньори от “Черно море” стачкуват под земята за заплатите си

За пореден път миньори от бургаската каменовъглена мина “Черно море” прибягват към отчаяни и опасни за живота им форми на протест заради неполучени от месеци трудови възнаграждения. Тази сутрин 43-ма миньори от нощната смяна отказаха да излязат от рудника. Мъжете са влезли снощи и спонтанно са решили да не излязат. Последните възнаграждения, които са получили, са по 350 лева аванс за месец октомври, съобщи Нова ТВ. Не им е изплатена заплатата за октомври, не са получили възнаграждения и за ноември. Предвид Коледните и Новогодишните празници мъжете са взели спонтанно решение да протестират. По думите на собственика на мината, че за да изплати заплатите са необходими 510 000 лева. Те трябва да бъдат преведени на „Топлофикация Сливен”, а тя на мината.

Новината за миньорите, протестиращи под земята, бе потвърдена и от Чавдар Миколашев – председател на СО на КНСБ при „Мина Черно море – Бургас”. Той обясни, че долу под земята няма как да слязат повече хора, защото има бройка за работните места, но тези, които са над земята, са солидарни със стачкуващите, предаде “Фокус”. Според Миколашев, хората са изтърпели достатъчно. „Не може едно и също постоянно лъгане и да се подиграват с труда им”, категоричен е синдикалистът.
„Дано да се поразмърдат висшестоящите. Никой не го иска това упражнение, защото и на нас ни омръзна и смятам, че не е този начинът. Не може по един и същи начин до безкрайност едни и същи неща да ги приказваме и нищо”, заяви Чавдар Миколашев.

Преди три месеца 60 миньори от бургаска мина останаха на 300 метра под земята близо 48 часа в отчаян протест да получат заплатите си. Тогава миньорите взеха по две заплати, а с по една изплатена останаха работещите в администрацията.

Както е известно, държавната НЕК е в плачевно финансово състояние и се разплаща частично и неритмично.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.