400 кухи фирми източват болничните

„Как някой нормален човек би могъл да си помисли въобще, че орязването на правата на всички ще спре злоупотребите на някого. Когато някой иска да вземе болнични, без да е болен, ще си вземе 10-15 дни, но това няма да го спре да си го вземе, защото ще вземе повече, отколкото ще загуби. Но успоредно с това ще накажем абсолютно всички болни български работници и служители, които ще бъдат лишавани от средства, когато най-много се нуждаят – за лекарства, за изследвания, голяма част от които не се покриват от НЗОК“, коментира икономическият съветник на КТ Подкрепа Ваня Григорова пред „Каонал 3“ предложението първият ден от болничните да не се плаща на работника.

„Ние не правим статистика, официалната и единствена е на НОИ – по спомен от 2011 г. болничните са били 8 милиона на година, към 2016-17-18 вече скачат с 10 милиона отгоре, към 18 милиона. Има доказателства – само в София са установени 400 кухи фирми, създадени само да точат болнични през НОИ“, посочи Ваня Григорова.

„Не можем да пренебрегнем, че едни 400 фирми са създадени само за това всеки ден да точат болнични от фонда, без реално да има работници, които се нуждаят от това. И заради това, че държавата не е провела контрол, да наказваме работниците. Еднодневните болнични не бих го нарекла източване, нека да кажем, че не е редно“, изтъкна икономистката.

Тя припомни, че според европейската статистика „българският работник е на пето място в ЕС по интензивност на работата, по положени брой часове“.

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.