37% от хората са разочаровани от партията, на която симпатизират

37% от българите споделят, че са разочаровани от политическата сила, на която симпатизират, става ясно от изследване на общественото мнение, проведено от агенция „Еказка”. По-често от останалите това посочват жените, хората на възраст между 30 и 60 години, високообразованите респонденти и жителите на градовете извън столицата. Най-малко разочаровани има сред симпатизантите на ДПС – 25% от тях. Разочарованите от ГЕРБ и БСП са съответно 32% и 31%.
Повечето хора, които възнамеряват да гласуват за нови политически формации и коалиции подчертават, че правят подобен избор, защото са разочаровани от партиите, на които са симпатизирали доскоро.
Предстоящият евровот очевидно представлява залог за разочарованите избиратели, доколкото 44% от тях твърдят, че категорично възнамеряват да гласуват, а други 25% посочват, че е по-вероятно да гласуват отколкото да останат вкъщи. Така е твърде вероятно разочарованието да бъде усвоено от новите партии, а в по-малка степен да доведе до негласуване. Именно от страна на разочарованите може да се очаква и така нареченият протестен вот, коментират социолозите.
Допълнителна острота на темата за разочарованието от политическите партии прибавят отговорите на една трета от разочарованите българи, които посочват, че на евровота ще гласуват за своите партии за последен път. Става ясно, че за тези хора пределът на компромиса е достигнат.
Данните ясно показват, че разочарованите леви избиратели се ориентират към АБВ. 61% от призналите, че ще гласуват за АБВ твърдят, че са разочаровани от политическата сила, на която са симпатизирали досега (очевидно става дума за БСП).
Близо половината от хората, които ще гласуват както за РБ, така и за ББЦ също признават, че са разочаровани от партията, която са подкрепяли.
Лоялните избиратели на големите партии също се оказват в някаква степен разочаровани от своите партии. По една трета от посочилите, че ще гласуват за ГЕРБ и за БСП на предстоящите евроизбори декларират, че са разочаровани от партията, на която симпатизират.
За една пета от българите е в сила твърдението „На предстоящите избори за последен път ще гласувам за тази партия, ако тя не се промени”. По-често от останалите това твърдят високообразовани и заможни избиратели. Това са прослойки с особено високи очаквания към своите партии. Те имат влияние сред симпатизантите на всяка партия и формират обществени нагласи. Две трети от симпатизантите на БСП не считат, че ще направят компромис ако гласуват за своите. Националистите и десните избиратели по-често изживяват евентуалния си бъдещ вот като компромис.
Според 36% от българите печелившата стратегия на нашите евродепутати е да бъдат лоялни към големите европейски партии, към които принадлежат в Европарламента /ЕНП, ПЕС, АЛДЕ и др./ както и към българските партии, които са ги излъчили. Партийна лоялност от българските евродепутати изискват главно хората на възраст над 59 години.
37% от интервюираните са привърженици на стратегията българските евродепутати да определят самостоятелно активността си, без да се съобразяват с европейските си партньори или с инструкциите на партийните централи в България.
За индивидуална активност на българските народни представители се обявяват високообразовани жители на столицата, както и хора на възраст между 30 и 39г.
Избирателите на големите партии-БСП и ГЕРБ по-често от останалите очакват от евродепутатите си да са лоялни към големите европейски партии към които принадлежат. Обратно-привържениците на Атака, ББЦ, РБ и АБВ по-често от другите залагат на индивидуална активност на всеки наш евродепутат при по-малко съобразяване с европейските партньори и партийните централи у нас.

Свързани публикации

3 Comments

  1. Разочаровани ще са хората, писнало им е от празните обещания, на всички избори ги чуваме, писнало ни е от поставени хора като продуценти, даващи си гъза на всеки. А за нас народа нищо не остава, остава де да мизерстваме и да се храним с трохички.

  2. На на с ни трябва да дойде на власт един демократичен лидер като лидера на Северна Корея, тогава отново ще цъфтим и ще бъдем на първите места, а не както сега вечно последни!!!

  3. Аз също съм разочаровам от партията за която гласувах , ама съв свикнал да съм разочарован, какво да се прави, разочарован съм от 25 години вече! Все обещаниня и обещание и накрая го отнасяме ние!!! Сега ще гледам сеира на новите партии като ББЦ и РБ, ама пак същото ще е !

Leave a Reply

Your email address will not be published.