368 нелегални имигранти, задържани за седмица

Служители на ГД "Гранична полиция” са установили общо 368 нелегално преминаващи лица за времето от 6.00 часа на 5 септември до 6.00 часа на 11 септември на българо-турската граница, съобщиха от пресцентъра на МВР. От Сирия са 256 човека, а 112 са граждани на други държави.

По данни на МВР капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на МВР е 1930 лица и вече е надхвърлен с 412 места.

Затварянето на границата е изключително крайна мярка, коментира министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, във връзка с проблема с бежанците, идващи в България. Според силовия вицепремиер в момента ситуацията не налага да се обмисля такъв вариант, но ако се наложи затваряне на границата (с Турция), то МВР има разчети и може да го осъществи.

Цветлин Йовчев съобщи, че предстоят срещи с министерствата на вътрешните работи на Турция и Гърция, за разрешаването на проблемите с бежанците от Сирия.

„Предприети са всички необходими мерки. В много кратки срокове, ще можем да кажем, че сме овладели ситуацията”, категоричен бе министър Йовчев. Той уточни, че за издръжката на 10 хиляди бежанци, са необходими повече от 10 млн. лв.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.