31 НПО с апел да не се пипат бюджетите на държавата и НЗОК

31 НПО, формиращи обществения съвет към към комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения при 42-то Народно събрание, излязоха с апел към депутатите да не актуализират нито държавния бюджет, нито парите за НЗОК.

Днес Общественият съвет е имал своя заседание, на което са обсъдени предложенията за актуализация, както и искането на президента Плевнелиев за увеличаване правомощията на служебното правителство. На заседанието са присъствали Мая Манолова, Таско Ерменков, д-р Румяна Тодорова- управител на НЗОК и проф. Бенишева от НСЦРЛП.

От името на участниците в Обществения съвет бе съобщено, че е постигнато съгласие за необходимостта от спешни реформи във законодателство, което се отнася до сектор Здравеопазване и социална политика, НЗОК, Министерство на здравепазването, политика и ценообразуване- махане на излишните междинни звена които допълнително товарят бюджета и създават предпоставки за източване на здравни ресурси; Връщане на контролните функции на НЗОК; Преосмисляне на философията на управление на Здравната каса с цел контрол и прозрачност на изразходването на здравните ресурси.

Обществения съвет се обявява категорично против:

1. Всякаква актуализация на държавния бюджет на Р България.
Според ОС има достатъчно средства, лостове и възможности за вътрешно преразпределение на ресурсите на държавата.

2. Против сме каквато и да е актуализация на бюджета на НЗОК.Смятаме, че исканата актуализация на НЗОК е предпоставка за промяна и подмяна на досега гласувания държавен бюджет.

“Категорично сме против искането за увеличаване на правомощията на служебното правителство.

Искането на президента в тази посока е грубо нарушение на Конституцията и предполага нейното узурпиране и суспендиране!”, се посочва в съобщението, разпространено от Обществения съвет.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.