300 от работниците във ВМЗ ще се хранят в трапезария за бедни

Осигурени са средства и 300 от най-бедстващите работници във ВМЗ ще се хранят в безплатно в социалната трапезария в Сопот. Това съобщи кметът на Сопот Веселин Личев. Той участва в проведения в Пловдив Областен съвет за тристранно сътрудничество. Там бе и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той коментира, че оздравителният план е единственият начин да бъде спасен ВМЗ-Сопот, а на работниците, които ще бъдат съкратени, ще се предложат алтернативни варианти за заетост. Министър Младенов разясни двете възможни алтернативи, ако се стигне до освобождаване на работници от ВМЗ.

На първо място това е системата за преквалификация на част от хората, които желаят да направят това, а на второ място това са възможностите, които дава оперативната програма "Подкрепа за заетост", каза Тотю Младенов. Министърът допълни, че когато общината наеме такива хора за работа, заплатата е 380 лева плюс осигуровките в разстояние до една година. Ако ги наеме частния бизнес заплатата е според минималния осигурителен праг за съответната икономическа дейност.

Готовност да осигурят 500 места по програмите са изразили общините Сопот и Карлово. От своя страна и бизнесът е поел ангажимент също да проучи възможностите за субсидирана заетост в различните сектори.

По-рано днес ръководството на ВМЗ-Сопот изготви икономически анализ за моментното състояние на предприятието. Анализът, който се очаква да залегне в оздравителния план за оръжейния завод, бе обсъждан в продължение на часове със синдикатите.

След като протестиращите работници прекараха целия ден в очакване на резултатите от преговорите, в 17 часа те напуснаха предприятието без да чуят дали има договорка между синдикати и ръководство за оздравителната програма.

Преговорите са трудни, каза само лидерът на КТ "Подкрепа" в завода Димитър Атанасов. Той допълни, че не изключва възможността преговорите да продължат и утре.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.