300 000 протестираха в Киев, след като ЕС спря преговорите

Въпреки ниските температури в неделя близо 300 000 украинци протестираха в Киев, с искане за по-близка интеграция със Запада, след като Европейският съюз спря историческите преговори за партньорство, заради стремежа на украинското правителство към сближаване с Русия.
Бившата съветска нация се оказа в центъра на ожесточена дипломатическа схватка след изненадващото решение на президента Виктор Янукович от миналия месец да се откаже от историческото споразумение за асоцииране с ЕС и да потърси по-близки отношения с Кремъл.
Комисарят по въпросите на разширяването Щефан Фюле обяви в началото на демонстрацията в неделя, че Брюксел спира всички преговори, докато не получи „ясен ангажимент” от Янукович, че Украйна ще подпише споразумението.
Украинският президент ще посети Москва във вторник за преговори с държавен глава Владимир Путин, за които протестиращите, окупирали централния киевски площад „Независимост”, се опасяват, че може да доведат до по-солиден съюз между двете съседки.
Вечерта около 5000 души бяха останали на площада, докато температурите паднаха до нула градуса.
Демонстрантите планират нова масова акция, която ще съвпадне със срещата на Янукович с Путин във вторник вечерта. Те получиха уверение от сенатора републиканец Джон Маккейн и сенатора демократ Крис Мърфи, че САЩ ще продължат да им оказват подкрепа. Маккейн заплаши, че ако в Украйна се повторят случаите на използване на сила срещу протестиращите и нарушаването на техните права от страна на властите, САЩ може да въведат санкции срещу Украйна. На свой ред, демократът Мърфи подчерта, че САЩ се надяват на „мирно разрешаване на кризата”. „Чухме уверения от страна на Украйна, че в никакъв случай няма да бъде използвана сила и ако това обещание бъде спазено, то няма да има необходимост за САЩ да предприеме налагане на санкции”, отбеляза той.
Маккейн информира, че по време на посещението си в Украйна сенаторите са се срещнали с представители на опозицията, с министъра на вътрешните работи, с ръководителите на Съвета за национална сигурност и отбрана, с водещите олигарси и младежта.
По-късно на срещата си с американските сенатори Джон Маккейн и Кристофър Мърфи президентът на Украйна подчерта, че евроинтеграционният курс на страната не е променен. Янукович увери, че властта ще направи всичко възможно за обезпечаването на правото на гражданите на мирни демонстрации, както и провеждането на честно и прозрачно разследване на събитията от 30 ноември на площад „Независимост” в Киев.
От своя страна първият вицепремиер на Украйна Сергей Арбузов заяви в интервю за местна телевизия, че Украйна продължава по пътя на евроинтеграцията. Създаването на двустранни работни групи, които ще се занимаят с разрешаването на спорни въпроси, е „гаранция за това, че продължаваме работата и се готвим за подписването” на споразумение за асоцииране с ЕС. По думите му, в най-близко време украинска делегация ще посети Брюксел.
Междувременно в Украйна завърши гласуването на предварителните избори в пет едномандатни избирателни окръга. По информация на ЦИК избирателната активност е била 48.39%. Избирателни секции бяха отворени в Обухов (Киевска област), Первомайск (Николаевска област), Черкаси, Канив (Черкаска област) и в един от окръзите на Киев. Едномандатните избирателни окръзи бяха определени като „проблемни”, тъй като на парламентарните избори през октомври миналата година ЦИК така и не успя да определи победители на тях заради големия брой нарушения в хода на гласуването и преброяването на гласовете.
За пет депутатски мандата претендират 151 кандидати. На други 59 претенденти бе отказана регистрация за участие в изборите.
Резултатите от гласуването трябва да бъдат огласени не по-късно от 30 декември.
От областната дирекция на вътрешното министерство за киевска област съобщиха, че в хода на гласуването са регистрирани повече от 30 нарушения. Открито е едно криминално производство за възпрепятстване на осъществяването на избирателното право.
Заместник-председателят на ЦИК Андрей Магера потвърди, че е имало някои нарушения, но посочи, че е рано да се правят изводи за това дали те могат да повлияят на волеизявлението. Той съобщи, че по време на гласуването е имало отделни случаи на нарушаване на принципа на тайното гласуване, както и трудности с регистрацията на наблюдателите. Магера подчерта, че в ЦИК не са постъпили жалби за купуване на гласове.
Същевременно от украинската опозиция съобщават за нарушения на повторните избори за парламент. Заместник-председателят на партия „Баткивщина” Сергей Соболев съобщи за сериозни нарушения в хода на гласуването в 194-ти избирателен окръг в Черкаска област. По думите му, в една трета от избирателните комисии не са били допуснати наблюдатели на опозиционния кандидат Николай Булатецки, международни наблюдатели и представители на медиите. Той посочи, че това може да бъде сериозен повод за признаването на изборите в 194-тия избирателен окръг за недействителни.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.