30 заглавия и 38 представления в афиша на „Варненско лято”

Варна ще бъде домакин на 21-то издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято" от 1 до 12 юни. 30 заглавия и 38 представления са включени в програмата на фестивала. Това каза на пресконференция Цветана Манева – артистичен директор на Международния театрален фестивал, предаде репортер на Радио „Фокус”-Варна. Форумът се утвърди в годините като най-значимия театрален форум у нас. Цветана Манева изтъкна, че благодарение и предразположението, и на театралната култура на град Варна, театралният фестивал успя да премине през годините и да съществува въпреки всичко и всички. Тя определи фестивала като устойчиво събитие, доказало се през годините, с перспективи и тенденции за развитие, с приемственост в поколенията, превърнало се в мисия на упорити, последователни и предани хора.

Основната програма на Международния театрален фестивал „Варненско лято" се състои от подбрани български и чужди спектакли, които се отличават с високо качество и показват творческо търсене в различни посоки и общуване със зрителя. Селекцията на българските постановки тази година е дело на Явор Койнаков, а международната – на Асен Терзиев. Освен традиционната основна програма от български и чужди спектакли, за седма поредна година фестивалът е подготвил и специална театрална витрина „Шоукейс". 12-дневният маратон включва още концерти, изложби, международни конференции и семинари.

По традиция и тази година организаторите са подготвили музикално начало. За откриването на 1 юни те обещават „огнен” музикален лабиринт и летящ танц под небето. Тогава сцената на Драматичен театър-Варна ще бъде завладяна от музикален лабиринт на виртуоза Теодосий Спасов заедно с диригента Ганчо Ганчев и Варненския камерен оркестър. След него публиката и целият град ще могат да се насладят на танцовото шоу на открито „Бяло действие" на италианската компания за вертикален танц „Ил Посто".

Международен театрален фестивал „Варненско лято" е част от общата рамка на фестивалите на изкуствата в град Варна. През годините той се утвърди като национално представителния международен театрален форум в страната.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.