27 загинали и десетки ранени след атентати в Брюксел

27 загинали и десетки ранени след атентати в Брюксел

При пет (засега) атентата в Брюксел са загинали най-малко 27 човека, а десетки са ранени. На този етап единствено взривовете на международното летище са обявени официално за атентат, но няма съмнение че такива са и трите бомбени експлозии в метрото на белгийската столица. От МВнР съобщиха, че нямат данни за пострадали български граждани.

Първоначално в социалните мрежи, а после и в новинарските агенции и електронните медии се появиха информации за два взрива на летището. Те са били в терминала за излитащи пътници, близо до гишетата на American airlines. На снимките се виждат отломки от падналия таван. Смята се, че жертвите са 17, а ранените – над 30. Смята се, че поне единият взрив е дело на камикадзе. По-късно излезе информация , че на летището е открита и другабомба, която не е взривена.

Последваха три взрива в станции на метрото. В момента работата на метрото в целия град е спряно, а нивото на тревога е увеличено до най-високата четвърта степен. Затворени също така са и всички училища и детски градини.

Най-малко 10 души са загинали при атентата на метростанция „Мелбек“, съобщиха от полицията в белгийската столица, цитирани от агенция
Тази станция на метрото се намира в близост до европейските институции в Брюксел.

Другите два взрива в метрото са в метростанцията “Шуман” под сградата на Европейската комисия и в непосредствена близост до Съвета на ЕС и Европейския съвет, както и в станцията “Ар Лоа”, близо до сградата на Федералното правителство на Белгия.

Европейските институции не са евакуирани, но улиците на Брюксел са почти пусти. По тях патрулират части на полицията и армията. Белгийското правителство провежда извънредно заседание.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.