266% ръст на българите, гласували на 5 октомври в САЩ

Изборите в Младост - сериозно изпитание за комисиите

“До урните на 5 октомври 2014, на територията на САЩ отидоха, за да изразят своята ангажираност към политическия живот в Родината си, повече от девет хиляди българи, като за действителни бяха отчетени 9 142 гласа. Това в сравнение с изборите през 2013г., когато гласуваха 3 431 човека, процентно изразено е увеличение с 266 %.” Това се посочва в анализ на сдружение ВИА – Висока Избирателна Активност, Калифорния, публикуван на страниците на излизащия в Щатите вестник “България”.

Активистите на ВИА – Висока Избирателна Активност, Калифорния, си бяха поставили скромната задача да “събудят” българските общности в Щатите. Със своите призиви за регистрация за гласуването с цел разкриване на допълнителни избирателни секции на територията на САЩ и призивите за масовост при гласуването, полученият резултат е повече от добър, се посочва в анализа на ВИА. Отчита се също така, че на миналогодишните парламентарни избори в САЩ е имало 11 изборни секции, а сега секциите са били 42.
От всичките 42 секции в 8 от тях са гласували по по-малко от 100 избиратели, което няма да позволи автоматично отваряне на тези секции при провеждането на следващи парламентарни и президентски избори.
В 8 от секциите са гласували по повече от 300 избиратели, а в 3 секции (Дeс Плейнс 1, Дeс Плейнс 2 и Ню Йорк) има гласували по повече от 500 избиратели.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.