Войни причиняват страдания и смърт на 230 млн. деца от цял свят

Генералният директор на организацията на ООН за децата UNICEF Антъни Лейк съобщи, че до момента през 2014 г. в цял свят 230 милиона деца са били въвлечени във военни конфликти и са станали тяхна жертва – били са убивани, докато учат в класните стаи, или докато спят в леглата си, били са отвличани, докато играят или отиват на училище, измъчвани, наемани, изнасилвани и дори продавани като роби.

„Никога в близкото минало не е имало толкова много деца, които да са били обект на такава неописуема жестокост. Проблемът е, че в някои от териториите, насилието е станало хронично и дори вече не се споменава в репортажите: Афганистан, Демократична Република Конго, Нигерия, Пакистан, Сомалия, Йемен”, коментира Лейк, цитиран от Радио Ватикана. – “Това е списъкът на страните с техните жестокости, но не е възможно да цитираме имената на децата, които обаче бихме искали да назовем едно по едно, за да може на всяка една лична история, да бъде възвърнато достойнството на съществуванието“, заключава директорът на UNICEF.

15 милиона деца са въвлечени в преки жестоки конфликти в Централноафриканската Република, Ирак, Южен Судан, Палестинските територии, Сирия и Украйна. Убити, вербувани със сила, съзнателно набелязвани за цели от страна на въоръжени групировки, а в най-добрите случаи – бездомни сираци или бежанци. Тревогата на Уницеф е, че голяма част от тези военни кризи дори не привличат повече вниманието на света, въпреки, че в някои от районите, насилията са се увеличи трикратно спрямо предишната година.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.