$22: Ако има къртица – проверка, но има ли къртица, за да се проверява?

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев демострира пред журналисти в Народното събрание какво точно е параграф 22 и има ли той почва у нас.

На въпрос дали е възможен теч на информация от Агенцията – нещо, в което се усъмниха Бойко Борисов и Лютви Местан, директорът Писанчев отговори: „Не мога да ви кажа преди да направим съответните проверки за това”. Помолен да уточни дали ще се направи такава вътрешна проверка той уточни: „А има ли теч на информация? Дайте да видим дали има теч на информация и ако има, ще направим проверка”.

Владимир Писанчев говори пред парламентарните репортери след участието му в заседание на Комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения. Председателят на ДАНС  не разкри пред журналистите откъде е получен сигналът за Христо Бисеров. Попитан откъде е дошъл сигналът за Христо Бисеров, Писанчев отговори с въпрос: „Вие казвате ли си източниците? Няма да коментирам източниците”.

Председателят на ДАНС не отговори също така на въпроси дали източникът на сигнала е от чужбина или от България, нито дали е от партньорска служба.

На въпрос – дали става въпрос за офшорни сметки и превеждане на пари на Сейшелските острови, Писанчев отговори: „Конкретна информация повече от това, което ви казвам, не мога да ви дам. И посъветва репортерите оттук-нататък да питат прокуратурата. Шефът на ДАНС също така отказа да коментира дали семейството на Христо Бисеров е наблюдавано отдавна. Но пък отговори на запитване от кога е проверката – „От скоро”. Помолен да уточни какво означава „скоро”, Писанчев повтори: „От скоро”.

А ето е най-дългият отговор на журналистически въпрос, даден днес от Владимир Писанчев по случая „Бисеров”:

„В ДАНС се получи информация за финансови преводи със съмнителен произход. Направили сме проверка на информацията, за това дали е достоверна или не, и сме уведомили прокуратурата. Имаме технологично време, за да извършим проверката. В момента, в който сме приключили проверките, мигновено сме уведомили прокуратурата. Ние сме задължени за това”.

Шефът на ДАНС успокои журналистите с предложение, разположено в неопределеното бъдеще.

„Предполагам, че в един момент ще получите пълна информация, но той няма да е сега”, коментира Владимир Писанчев, цитиран от „Фокус”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.