204 са новите случаи на Ковид-19, у нас заразените са 12 159

204 са новите доказани случаи на заразени с коронавирус през изминалото денонощие. Изследвани са 4137 проби. Това показват данните от Националния информационен портал към полунощ.

Най-много са новозаразените в София – 51, следвани от Варна – с 42 и Добрич – с 19.

Потвърдените случаи на COVID-19 у нас са общо 12 159, като към момента 5071 от тях са активни.

6684 са излекуваните, от които264 са регистрирани през последното денонощие.

С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 823 пациенти, 43 от които са настанени в интензивни отделения и клиники.

Починалите, при които е бил доказан COVID-19, са 404. Шестнадесет души са починали през изминалото денонощие.

Хората в болници в страната с COVID-19 са вече 825. Тези, настанени в интензивните структури, са близо 50. Там, където случаите са много, ще срещнем сериозни затруднения, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той допълни, че ако продължим със същия темп, ще има трудности с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се.

Д-р Кунчев коментира и ситуацията в заведенията за възрастни.

“Не може да се говори, че в старческите домове тя е изпусната. Знаейки, че това са най-рисковите места, аз лично разпоредих постоянен контрол и сканирания на домуващи и персонал”, посочи още той.

Първият проблем е доверието. Това, че обществото не вярва на това, което му казваме, в тази обстановка, в която си мислят, че има леко грипче, от което умират 15-16 души дневно, подчерта Кунчев.

Той успокои, че няма как около 15 септември да не бъдем приемани в болнични заведения с оглед на увеличаването броя на болните от COVID-19, a болничната база в България е доста голяма.

Днес има рекорден брой починали за денонощие от коронавирус. У нас жертвите за последните 24 часа са 16.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.