187 арестувани в България при акция на Европол

В България и Испания са арестувани най-много хора в рамките на операцията срещу организираната престъпност, която бе координирана от Европол и при която бяха арестувани над 1000 души в цяла Европа, предаде AFP, цитирана от Фокус. Френската агенция твърди, че в Испания са задържани 250 души, а в България – около 200 души.
Координираната от Европол операция „Архимед” е била насочена срещу девет сектора на организираната престъпност, сред които са трафикът на хора, трафикът на хероин и кокаин, киберпрестъпността, нелегалната имиграция и фалшифицирането.
По-рано днес от ДАНС съобщиха, че на 24 септември в България, при международна операция с участието на Европол, са задържани 13 лица, български и чужди граждани, занимаващи се с копиране на банкови карти. Иззети са голям брой клонирани банкови карти, скимиращи устройства, компютърни конфигурации и големи парични суми.
Междувременно излезе и обобщената информация от МВР за българското участие в операция “Архимед”.
От страна на България участие в операцията взеха 2248 служители на ДАНС, МВР и Агенция „Митници” по линиите: трафик на кокаин/хероин, трафик на хора, компютърни престъпления в направление сексуални злоупотреби с деца и престъпления срещу собствеността – операция „Худини”. Задържани са 187 души и са инициирани общо 127 наказателни производства по линия на сексуална експлоатация на деца – великобритански гражданин, по престъпления срещу собствеността – 160 лица: 157 български граждани, 1 алжирски гражданин, 1 сирийски и 1 украински гражданин – започнати са 118 наказателни производства. Едновременно с това България подпомагаше останалите държави членки във всички други приоритетни области (най-вече незаконна имиграция, синтетични наркотици, трафик на оръжие, измами, контрабанда на акцизни стоки). Заловени са 198,050 кг хероин на 6 септември в района на ГКПП – Дунав мост II (гр. Видин). Наркотикът е открит в камион с полска регистрация, управляван от полски граждани. Реализацията е резултат от въведения засилен контрол и проверките по границите на България в подготвителната фаза на операцията.
В операция „Архимед” е включена и полицейската акция за противодействие на престъпления срещу собствеността – взломни кражби, домови кражби и търговия с крадени вещи под наименованието „Худини”. Операцията се е провела за времето от 08:30 часа на 22 до 17:30 часа на 23 септември.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.