20 имена за 17-те бъдещи евродепутати на България

Имената на 17-те бъдещи евродепутати на България са почти ясни. Почти, защото сред водачите на листи има двама партийни лидери, единият от които категорично твърди, че няма да става евродепутат, а другият обяви, че засега ще заеме мястото си в Брюксел. Както и защото до окончателното обявяване на резултатите от ЦИК няма да е ясно дали Реформаторският блок ще изпрати свой представител в Брюксел и Страсбург. Поне за момента резултатът на РБ е на границата за влизане в ЕП и същевременно в рамките на статистическата грешка.

Няма неизвестни при евродепутатите от ГЕРБ. Бойко Борисов ще изпрати в Европейския парламент шестима:

1. Томислав Дончев
2. Андрей Ковачев
3. Мария Габриел
4. Владимир Уручев
5. Ева Паунова
6. Емил Радев

Томислав Дончев е познато лице, настоящ депутат и бивш министър по усвояване на средствата от Ес. Както и бивш кмет на Габрово. Андрей Ковачев, Мария Габриел и Владимир Уручев са досегашни евродепутати. Петото място е за Ева Паунова, досега координатор на ГЕРБ в европаламента. Шести е Емил Радев – юрист, автор на идеята за 10-годишната абсолютна давност на задълженията.

Листата на БСП се води от лидера Сергей Станишев, който и на пресконференцията в НДК тази вечер 5-6 пъти отговори с “не” на въпрос дали ще става евродепутат. Все пак, формалната подредба в лявата евролиста изглежда така:

1. Сергей Станишев
2. Илияна Йотова
3. Георги Пирински
4. Петър Курумбашев

Петият червен мандат е за най-новото европейско острие на червените Достена Лаверн, а на шесто място е социалдемократката Светлина Йолчева. При все, че най-вероятно КБ ще има четирима евродепутати – толкова, колкото и ДПС. Където като че ли всичко изглежда ясно.

1. Филиз Хюсменова
2. Делян Пеевски
3. Неджми Али
4. Илхан Кючюк

Филиз Хюсменова и в момента е евродепутат. Делян Пеевски надали се нуждае от представяне. На трето място в листата на движението е заместник-министърът на отбраната Неджми Али. Според прогнозите, в европарламента влиза и председателя на младежкото ДПС – Илхан Кючук, който е на четвърта позиция.

ББЦ вкарва двама евродепутати – лидерът на партията Николай Бареков и заместник-председателят на ВМРО – Ангел Джамбазки, който сега е общински съветник в СОС. Под номер 3 в листата на ББЦ е заместник-председателят на партията Рада Коджабашева.

17-тият евродепутат ще бъде бившият еврокомисар Меглена Кунева, ако окончателните изборни резултати дадат на Реформаторския блок правото да има свой човек в Брюксел.

Трудно е да се каже при кого ще отиде този мандат, ако резултатът на РБ се окаже “под чертата”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.