190 законодатели обвиниха Тръмп в нарушаване на Конституцията

Повече от 190 американски законодатели демократи внесоха иск срещу президента на САЩ Доналд Тръмп по обвинение в нарушение на основния закон на страната, предава БГНЕС.
Делото е заведено във Вашингтон. В исковата молба се посочва, че след встъпването си в длъжност Тръмп продължава да получава пари чрез фирмите си от правителства на други държави и нарушава конституцията. Ищците изтъкват, че републиканецът Тръмп е запазил собствеността си върху компаниите и, за да избегне конфликт на интереси, е прехвърлил управлението им на тръстове, оглавявани от синовете му.
По-рано аналогичен иск подадоха прокурорите на щата Мериленд и федерален окръг Колумбия. Сходен иск се разглежда от съд в Ню Йорк, в който ищец е обществената организация „Граждани за отговорност и етика във Вашингтон” (Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, CREW), която обединява юристи и експерти по професионална етика.
Междувременно неодобрението на президента Тръмп достигна най-високата си точка от 60 процента, сочи допитване на социологическата агенция Gallup International. Одобрение за Тръмп изразяват само 36% от анкетираните. Тръмп е първият президент, който през първите четири и половина месеца на поста е предизвикал толкова висок ръст на неодобрение.
Американският президент Доналд Тръмп е разследван от специалния прокурор Робърт Мълър за възпрепятстване на правосъдието, съобщава в същото време „Вашингтон пост”.
Цитирайки неназовани източници, вестникът посочва, че трима висши представители от разузнаването са се съгласили да бъдат разпитани от екипа на специалния прокурор.
Адвокатите на Тръмп веднага отхвърлиха публикацията на „Вашингтон пост” и нарекоха изтичането на информацията „възмутително“.
Специалният прокурор Робърт Мълър беше натоварен с делото за руска намеса в президентските избори в Съединените щати през 2016 година и евентуалното участие на Доналд Тръмп.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.