180 души се борят с пожара в Рила

180 души се борят с пожара в района на природен парк „Рилски манастир”, каза  гл. комисар Николай Николов, директор на пожарната.

“Сутринта в 6 ч. за мястото на пожара тръгнаха 180 човека, от които 30 доброволци, специално инструктирани”, посочи Николов. По думите му два хеликоптера на Българската армия са се включили в операцията по потушаване на пожара, от които 35 човека са от мобилните формирования.

Главен комисар Николов добави, че е осигурено и медицинско обслужване – наземно и въздушно, като той посочи, че е изпратен и хеликоптер, който да транспортира хора до мястото на пожара и обратно – ако евентуално има пострадали.

Пожарът е в много трудно достъпна местност и не може да бъде овладян по друг начин, освен чрез ръчно гасене с помощ от въздуха.

Два хеликоптера в момента обливат площта с вода, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов.

Пожарът е засегнал около 30 дка гора и над 150 дка селскостопански площи над горната част на гората. Към момента пожарът се разширява по-активно нагоре по билото, каза още доц. Георги Костов.

Продължават усилията на пожарникари, лесничеи и доброволци за локализиране и ликвидиране на пожара в местността “Калугерски дол“ в Рила, съобщи МВР.

От съображения за сигурност гасаческите действия ще се извършват само в светлата част на денонощието, а през нощта екипи ще обхождат периферията на огнището, за да не бъде допуснато разрастване на пожара.

Утре в борбата с огнената стихия ще се включи летателна техника от ВВС и 35 военнослужещи.

Сформираните гасачески групи се нуждаят от доброволна логистична подкрепа, съобщават от МВР.

С голяма сигурност бихме могли да кажем, че пожарът в Рила е възникнал с човешка намеса, но има органи, които ще докажат това. Има намерено огнище вътре в периметъра на пожара, от който се предполага, че огънят е тръгнал, съобщи късно снощи директорът на “Югозападно държавно предприятие” инж. Дамян Дамянов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.