180 депутати “подписаха” оставката на кабинета Орешарски

Точно 180 народни представители гласуваха “за” оставката на правителството с министър-председател Пламен Орешарски. Който остана начело на изпълнителната власт точно 421 дни.

Гласуването на подадената вчера оставка стана след дебати, продължили малко повече от 2 часа и половина, прекъснати единствено от традиционната 30-минутна почивка.

Против оставката на правителството, което присъстваше почти целокупно в пленарната зала на парламента, гласуваха 8 народни представители. Точно толкова – осем – бяха и депутатите, гласували “въздържал се”.

Пламен Орешарски и министрите му бяха изпратени с ръкопляскания от депутати от всички парламентарни групи. Междувременно на председателя на парламента Михаил Миков, който водеше заседанието, му се наложи на няколко пъти да моли депутати да не си правят снимки за спомен в пленарната зала, както и да настоява да останат на местата си, за да продължи днешното заседание.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов влезе в пленарната зала около 10,20 и не взе думата. Веднага след гласуването Борисов напусна залата и коментира пред парламентарните репортери, че е възмутен от отсъствието от днешното заседание на лидера на ГЕРБ и настоящ евродепутат Сергей Станишев. При все, че статутът на евродепутат не дава право на Станишев да присъства в българския парламент, както стана видно при опитите на лидера на ББЦ Николай Бареков да присъства на пленарни заседания.

Веднага след гласуването Пламен Орешарски даде брифинг в кулоарите на парламента. Той не даде ясен отговор на въпроса дали ще се оттегли от политиката или ще продължи присъствието си в политическия живот. Експремиерът изтъкна, че всички решенията на правителството са колективен акт. В отговор на въпрос дали правителството му е било свалено от ДПС, Орешарски отвърна, че оставката на правителството е била предопределена от развоя на отношенията между двете ПГ, които са го подкрепяли, както и от политическите споразумения, постигнати при консултациите при президента.

В отговор на въпрос Пламен Орешарски каза, че е поканен на предстоящия конгрес на БСП, но не уточни дали ще отиде на този партиен форум. Каза още, че редовно се чува със Сергей Станишев, но в днешния ден това не се е случило. По отношение на избора на еврокомисар, Орешарски посочи, че все още няма политическо съгласие кой да бъде номиниран за еврокомисар, но коментира, че за България би било добре Кристалина Георгиева да стане върховен представител на ЕС по външната политика.

На “вечния” въпрос “Кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС”, Пламен Орешарски се засмя и отговори: “Рано е да се каже”.

Попитан “Съжалявате ли, че клекнахте пред американските сенатори за Южен поток”, Орешарски се замисли, след което каза, че тази тема не е била обсъждана с американските сенатори.

Пламен Орешарски каза още, че помни много добре работата на всички правителства по време на прехода и няма, според него, правителство, което да е работило в по-некомфортна медийна среда.

Бившият вече премиер изрази съжаление, че не е имал политическа подкрепа и време да извърши реформи в сектори като здравеопазване, администрация, енергетика…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.