17-годишна пакистанка и индиец поделят Нобеловата награда за мир

17-годишната пакистанка Малала Юсуфзай и 60-годишният Кайлаш Сатяртхи от Индия, защитник на правата на децата, станаха носители на Нобеловата награда за мир за 2014 г., съобщиха световните агенции. Норвежкият Нобелов комитет им присъди престижната награда за борбата им срещу потискането на децата и младите хора и правото на всички деца на образование.

Малала се превърна в герой пред света заради противопоставянето си на талибаните и застъпването за правото на образование на момичетата. Момичето привлече вниманието на цял свят, когато беше простреляна от талибани в главата през октомври 2012 г., защото се беше осмелила да разкритикува как те интерпретират Исляма, който ограничава достъпа на момичетата до образование.
Освен че стана известна, тя учреди фонд на свое име в подкрепа на образованието за момичетата и издаде мемоарната книга “Аз съм Малала”.
Книгата обаче беше забранена в 40 000 частни училища в Пакистан.

Кайлаш Сатяртхи, спазвайки традицията на Махатма Ганди, оглави редица форми на протести и демонстрации, всички мирни, съсредоточени върху тежката експлоатация на деца с цел финансова печалба. Той също така допринася за разработването на важни международни конвенции за правата на децата.

През миналата година сред номинираните за Нобеловата награда за мир бяха руският президент Владимир Путин и Едуард Сноудън, но призът отиде при Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която по-рано през годината бе натоварена с реализацията на операцията по унищожаване на сирийския химически арсенал.

През 2012 г. наградата бе присъдена на Европейски съюз за продължаващия над шест десетилетия принос за напредъка на мира и съгласието, демокрацията и човешките права в Европа.

Нобеловата награда за мир е една от петте Нобелови награди, учредени през 1895 г. съгласно завещанието на шведския индустриалец и изобретател Алфред Нобел. От 1901 г. наградата се връчва ежегодно в деня на смъртта на Нобел – 10 декември. За разлика от Нобеловите награди за физика, химия, медицина и литература, които се дават всяка година в Стокхолм, наградата за мир се връчва в Осло.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.