15 души загинаха, 37 са в болница след поройните дъждове в Гърция

Наводненията, причинени от поройни дъждове, убиха поне 15 души и причиниха сериозни разрушения в Централна Гърция. 37 души са постъпили в болница, а много други се водят изчезнали, съобщава Би Би Си

Индустриалните градове Мандра, Неа Перамос и Мегара, западно от столицата Атина, са най-засегнати от стихията. Премиерът на страната Алексис Ципрас обяви тридневен национален траур заради трагедията.

Гръцката Национална метеорологична служба съобщава, че за днес се очакват нови валежи в страната.

На места се очаква да се образуват силни бури, особено в региона на Йонийско море, на остров Евбея, както и в някои части на континентална Гърция и в западните части на остров Крит. Очаква се валежите да продължат до края на седмицата. Условията ще започнат да се подобряват едва в неделя, когато бурята ще се измести към територията на Западна Турция.

Лошото време удари и град Солун. В ранните часове на тази сутрин се е наложило пожарникари да спасяват двама души, които били блокирани в колата им в село Плака Литохоро близо до Катерини.

Силните ветрове и поройните дъждове причиниха сериозни проблеми в града.

Старият национален път Солун-Едеса, в покрайнините на префектура Пела, остава затворен тази сутрин.

Затворени са също и много провинциални пътни артерии в района на Килкис и Пиерия, Егейска Македония, като движението се осъществява през обиколни пътища.

Пожарната е получила над 230 сигнала за изпомпване на вода в района на Александрия, област Иматия, Катерини, Яница и Килкис в централната и западна част на страната. Ветровете изкорениха 12 дървета през нощта предимно в Източен Солун. За щастие няма пострадали, а само материални щети са нанесени на няколко паркирани автомобила.

Проблеми на много места има също и по пътната мрежа в областта Епир, Западна Гърция. Машини на Гражданска защита от района работят, за да прочистят пътищата. Властите приканват водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание.

„Всичко е загубено. Бедствието е библейско“,

заяви кметът на град Мандра Йоана Крикуки пред телевизионния канал ERT, съобщи vesti.bg.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.