14 сърби са под наблюдение дали не са заразени с вируса Ебола

14 души са под наблюдение заради вероятност от заразяване с вируса Ебола, съобщиха от Института за обществено здраве в Сърбия, предаде bTv. Това са хора, които са се върнали от Африка, главно от Нигерия, Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Още с пристигането си на летището такива пътници преминават санитарен контрол и в рамките на 24 часа трябва да потърсят епидемиолог, който да наблюдава тяхното състояние в продължение на 21 дни, колкото трае инкубационния период на заболяването. В случай на каквито и да е изменения в състоянието на пациента, той се настанява в инфекциозна болница.
Наскоро в Гърция и Румъния пациенти бяха поставени под наблюдения за заразяване с опасното заболяване, но в крайна сметка се оказа, че са здрави.
Във вторник почина първият европеец, болен от Ебола – 75-годишен испански свещеник.
Отец Мигел Пахарес бе транспортиран в Испания от Либерия миналата седмица заедно с една монахиня, чийто тест за вируса бе отрицателен. През последните няколко дни той е бил лекуван с експерименталното лекарство ZMapp, но в крайна сметка вирусът победи.
Свещеникът беше част от католическия орден на болница „Сейнт Джоузеф” в либерийски столицата Монровия. Медицинското заведение вече е затворено заради епидемията. Конгоанска монахиня почина там в събота, ден след като директорът на болницата Патрик Шмадзе също почина.
Световната здравна организация обяви, че епидемията е обхванала 1848 души, а 1013 души са починали от болестта.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.