133-ти в света като потенциал да задържаме младите хора

Потенциалът на България да привлича и задържа талантливи млади хора е толкова малък, че страната ни е класирана на 133-то място от общо 140 страни, участващи в класацията за конкурентоспособност на Световния икономически форум (СИФ), който представи новия си доклад за глобалната конкурентоспособност.

Като цяло България запазва 54-тото си място по конкурентноспособност. Според авторите на доклада за глобалната конкурентоспособност, въпреки мястото си във втората половина на стотицата, ние изпреварваме шест страни от Европейския съюз – Словения, Унгария, Кипър, Словакия, Хърватска и Гърция, съобщи БНР.

Най-напред – на 50-а позиция – сме поставени при оценка на ефективността на икономиката (50-а позиция), която включва висше образование и квалификация, ефективност на стоковите пазари и на пазара на труда, развитие на финансовите пазари, технологична готовност.

При оценката на институциите, инфраструктурата, макроикономическата стабилност, здравеопазването и началното образование България заема 68-а позиция, като прави сериозно отстъпление в сравнение с предходната година, когато е била на 59-о място.

Негативни са данните за съдебната система и недостатъчната й независимост, фаворизиране на определени фирми при взимане на правителствени решения, ниско обществено доверие в политиците, липса на прозрачност на правителствените решения, бюрократична тежест. По тези показатели страната ни заема 94-о място.

Назад в класирането сме при оценката на иновативността на икономиката. Добрата оценка за технологичната готовност е факторът, който придвижва България напред в последния доклад на Световния икономически форум.

Отново най-конкуретноспособна в света е Швейцария. След нея се нареждат Сингапур, САЩ, Германия и Холандия, става ясно от доклада на Световния икономически форум.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.