130 хиляди българи са без пенсия заради изчезнали документи

Над 130 000 българи са без пенсия заради изчезнали документи. Само за първите 4 месеца на тази година НОИ е отказал доказателства за стаж на близо 10 000 души, алармира на първа страница “Сега”. Изданието изтъква, че доказването на стаж и осигурителен доход за пенсия продължава да бъде сериозен проблем, заради който хиляди българи не могат да се пенсионират.

Почти всеки пети служител на закрита фирма получава отказ за доказване на осигурителен стаж и доход от Националния осигурителен институт.

“Този парламент ще си остане с прякора Нищонеправещите в социалната сфера. Те оценяват социалната сфера с размера на парите, които са дали за социални помощи. Това не е социална политика”, заявява от страниците на “Сега” Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика.

По думите му спешно трябва да се направи реформа на осигурителната ни система. “В момента близо 60 на от целия бюджет на НОИ идва не от вноски, а от данъци. Това ще е уникален случай в света – една осигурителна система да се превърне в бюджетно финансирана заради инат и неразбиране от страна на парламента. Другият огромен проблем, пред който сме изправени, е свързан с демографската ситуация”, смята Нейков.

“При запазена пенсионна възраст хора ще бъдат активни, защото 60-годишните днес са много по-жизнени, отколкото 60-годишните преди 60 г. Тези хора няма да останат вкъщи. Те ще търсят да работят някъде, защото цената на ниската пенсионна възраст е ниската пенсия. С ниска пенсия здравите хора ще продължат да работят. А голяма част от работещите пенсионери всъщност захранват сивата икономика, защото те са готови да работят и без осигуровки, и с много по-ниски заплати и без трудов договор”, аргументира се още Нейков.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.