13% от болничните легла за COVID-19 са запълнени

Общо заболели от коронавируса у нас са 20 833, от които 5374 са активните случаи, 14634 са общо оздравелите, като 145 от тях – изминалото денонощие. 

Към настоящия момент 837 лица с коронавирус са в лечебни заведения за болнична помощ, а 44 от тях са в интензивни структури. Това каза здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19.

„Под карантина са 7767. Общо починалите са 825. За последното денонощие са 12“.

Към края на септември е запълнен 10,5% от капацитета на леглата за пациенти в неусложнено състояние и 3% от леглата на пациентите, нуждаещи се от интензивно лечение, допълни той. 

Болниците са обезпечени с всичко необходимо за работа в Covid-условия за 3 месеца напред. 

Увеличената заболяемост, отчетена през последната седмица, не е определяща и не налага затягане на мерките, категорични са от НОЩ. Необходимо е обаче стриктно спазване на действащите към момента. 

„Един от най-големите потенциални рискове пред здравната ни система остава недостатъчният брой на медиците, тяхната умора от началото на епидемията. Нараства делът на заразените медицински специалисти“.

В интензивни отделения са настанени един лекар и една медицинска сестра. Сериозен е въпросът с недостига на кадри в някои по-малки болници. Всекидневно се водят разговори и се командироват специалисти от София в болници в страната. Последният случай е болницата в Гоце Делчев, а в момента се водят разговори и за болницата в Айтос.

За учебната година

Заболеваемостта в училище не е по-различна от тази в страната въобще.    
Общо събраните данни от 15 до 30 септември показват, че децата в детски градини с положителен тест са 12, броят на учениците – 117, учителите в детски градини – 14, учители в училище – 72, а общо 69 са заразените сред непедагогическия персоналПод карантина са 4043 ученици, 116 учители от училища.  Под карантина са 34 групи в детските градини и 180 паралелки в училищата. По думите му няма висока заболеваемост в детските градини и училищата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.