12-годишният Калоян Гешев мечтае да постави трети световен рекорд по скоростна математика

,, Математиката е една приказка без край, в която винаги можеш да добавиш още”, споделя младият математик пред Маргарита Иванова от клуба по журналистика към 125 СУ “Боян Пенев”.

Калоян Гешев е ученик в 125 СУ ,,Боян Пенев” и обича цифрите. Той е “детето чудо” в скоростната математика. Пълен отличник и малък гений. Двукратен световен шампион е, а по думите на неговия класен ръководител Пламен Румпалов е уникален, защото неговият мозък работи като компютър. “ Не съм и вярвал, че ще имам такъв ученик и ще решаваме задачи заедно” , казва Румпалов.

Първата среща на Калоян с математиката е, когато той е едва 3 годишен. Оттогава започва да смята с големи числа и вярно ги закръгля до 10-ия или 12-ия знак, във 2-и клас може да умножава и дели двуцифрени числа, а в 5-и клас смята логаритми. В четвърти клас той става победител в ,, България търси талант” с решаване на задачи за сума на квадрати. Тогава печели титлата „Tалант на България“. “Математиката ме кара да се чувствам по-добре, удовлетворен и харесвам всичко с цифри”, споделя Калоян.

На провелото се световно първенство по умствена скоростна математика за деца до дванадесет години в град Билефелд, Германия през 2022 г.,  Калоян печели златния медал и световната титла. На тази олимпиада решава за по-малко от два часа задачи за събиране, изваждане, умножение, деление, квадратни корени, кубични корени, дроби, конвертиране на валута, преобразуване на мерни единици, изчисляване на календарни дати и много други. Калоян е разполагал само с лист за записване на отговорите. На 6 март 2023 г. Калоян Гешев успешно защити световната си титла, като по този начин става двукратен световен шампион. “За мен математиката е една приказка без край!”, казва детето чудо, което е открило  наскоро  още едно хоби – климатограмите. “Искам да стана световен шампион във всички възрасти и да поставя три световни рекорда”, категоричен е Калоян.

Връзката с цифрите

“Когато съм нервен или стресиран се опитвам да реша няколко задачи, иначе ставам притеснен и неудволетворен” , казва Калоян.  За околните е  дете, което използва страстта си към математиката, за да превъзмогне самотата и да отвори врати към външния свят и да направи приятелства. Неговата директност и честност са нещо, което му печели приятелства. Един нормален ден на вече дванадесетгодишния Калоян минава в това да отиде на училище, да си напише домашните, да се занимава с климатографи, а после да кара колело, ако времето позволява.

Средата в училище му помага, защото неговите съученици са горди с неговите постижения и много често се допитват до него за помощ. Те всички се подкрепят и ходят на походи и лагер школи заедно с класния си ръководител.

“Той ще успее, защото само с труд не става, трябва да има и някакъв божествен елемент, а Калоян го има”, смята Пламен Румпалов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.