11 000 мигранти искат статут на бежанци, едва 8 са записали децата си в училище

Общо над 11 хиляди са подадените молби за временно пребиваване в България от началото на годината. Числата са около два пъти повече от данните за 2014 г. Над 4600 от подадените молби са на сирийски граждани. С приблизително равен брой са Ирак и Афганистан със съответно по 2600 и 2500 молби.

Това съобщи в студиото на bTv председателят на Агенцията за бежанците Никола Казаков. По думите му, въпреки кампанията за записване на децата на бежанците в български училища, едва осем от 893 деца са били записани, като основната причина е нежеланието на мигрантите да остават в страната.

В момента центровете за настаняване на бежанци са запълнени на 48 % от капацитета си. При нужда Агенцията за бежанците може да освободи до 6500 легла, информира председателят на Агенцията за бежанците. Казаков обясни, че вече е ясно какво ще бъде разпределението на квотата от 852-ма бежанци, които България трябва да приеме в съответствие с договореностите, постигнати неотдавна в Брюксел.

Казаков изтъкна, че заедно с бежанските маси преминават и икономически имигранти. Той обясни, че по време на интервюто, през което минава всеки мигрант, стават ясни причините за пътувнето му. Българските власти отказват закрила на икономическите мигранти и ги препращат към дирекция „Миграция” на Министерството на вътрешните работи.

Казаков коментира, че очаква броя на бежанците, търсещи убежище, да нарасне през зимните месеци. По думите му броя на молбите за закрила може да достигнат до 15 хиляди до края на годината. Според председателя на Агенцията за бежанците основната причина България да не е залята от бежанските потоци е стриктното охраняване на границите ни и това, че българските власти ги регистрират. По този начин съществува риск за мигрантите дори и да се отправят към Западна Европа, да бъдат върнати в България в съответствие с Дъблинския регламент, предвиждащ връщането на бежанците в страната, където са регистрирани за първи път.

България получава парична помощ от ЕС, за да изхрани мигрантите в страната. Казаков прогнозира, че общата сума ще достигне 14 милиона – шест от държавния бюджет и още осем от ЕС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.