100 хил. души пътуват за по-голяма заплата

Огромен недостиг на работна ръка в следващите 10 години

Повече от 100 000 българи изминават десетки километри всеки ден, за да работят в някой от големите градове в страната. Причината – прехраната в малките градове е трудна, предприятия почти няма, а цената на труда е все по-ниска, предава Bulgaria ON AIR.

Телевизията разказва за Любо Панчев, който живее в село Гара Бов. Той си вади хляба, благодарение на строителството.
Избрал е да работи в София. Така всеки ден изминава 49 километра с влак за около 50 минути, за да стигне до работа. „Предпочитам да работя там, където живея. Само че работа в София има повече и е подобре платена“, сподели Любо Панчев.
Освен размера на заплатите, обаче експертите посочват, че липсата на работни места също е определящ фактор за това хората да работят в по-голeмия град.
„Най-високата брутна заплата средна за страната е в София, където възнаграждението е малко повече от 1800 лв. Най-ниското възнаграждение е в Благоевград, Видин, Кюстендил“, каза Атанаска Тодорова от КНСБ.
Поне 100 000 души пътуват всеки ден до друго населено място. Според данни на общините средно на ден в София от съседни общини влизат около 17 000 работещи.
Само от Перник броят им е 11-12 000 души. От другите близки градове най-много работещи идват от Ихтиман, Своге, Самоков, Костинброд и Драгоман.
Към Варна и Бургас всяка сутрин отиват по 10 000 от околните насели места. Сезонните работници в столицата през лятото стигат до 42 000 души. През зимата те са около 15 000.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.