10 000 агенти пазят папа Франциск при визитата му в Сараево

Десет хиляди членове на службите за сигурност и жандармерията на Ватикана ще бъдат ангажирани с гарантирането на безопасността на папа Франциск по време на визитата му в Сараево. Столицата на Босна и Херцеговина на практика ще бъде под обсада, а улиците, по които ще премине папата, ще бъдат блокирани. Причините за тези изключителни мерки за сигурност са отправения от Ислямска държава в навечерието на посещението призив за джихад на Балканите. В разпространеното видео особен акцент е поставен върху клането в Сребреница (осъществено, според джихадистите, с позволението на Запада) и съвременната съдба на Босна, която днес е светска държава на бошняци мюсюлмани, православни сърби и хървати католици.

В Сараево папа Франциск ще бъде посрещнат с военни почести от членовете на президентската тройка – Драган Чович, Младен Иванич (сръбски етнически компонент) и Бакир Изетбегович (бошняшки етнически компонент). Представители на трите главни етнически общности ще пуснат гълъби, традиционни символи на мира, съобщи bTv. След церемонията папата ще направи визита на вежливост на тримата президенти, която ще завърши с размяна на дарове. В президентството Франциск ще има официална среща с представители на местните власти, с дипломатическия корпус, с католически епископи и предстоятели на други вероизповедания. Слова ще произнесат Драган Чович и папата.

Хор от 1650 певци, най-големият хор в историята на Църквата на Босна-Херцеговина, е поканен на Олимпийския стадион „Косево“ в Сараево, за да оживи литургията на папа Франциск на 6 юни. Но броят се увеличава непрекъснато, защото все повече хорове искат да се включат, а записванията са все още отворени, предаде Радио Ватикана. Папата ще отслужи света литургия и ще произнесе проповед. Очаква се да присъстват 65 хиляди вярващи от Босна и Херцеговина и региона.

Франциск ще се срещне следобед за молитва с католически свещеници, монаси, монахини и семинаристи в катедралата “Свето Сърце на Исуса” и ще проведе икуменическа среща с представители на мюсюлманската, католическата, православната и еврейската религиозна общност. Тя ще се състои в международния студентски център на Ордена на Свети Франциск.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.