10 души са обвинени за внос на опасен боклук

Прокуратурата обвини десет души по случая  с внос на опасен боклук у нас. Сред тях са заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Жеков и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови.

Седем от обвиняемите са с обвинения за участие в организирана престъпна група, а другите трима  – за данъчни престъпления, съобщиха на брифинг от прокуратурата.

За заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, за един от братята Бобокови, за бизнесмен от Плевен и за още един от задържаните ще се иска постоянен арест. За другият брат Бобоков  – мярката ще е “парична гаранция” от един милион лева, съобщи БНР.

Групата е обвинена са за престъпления срещу околната среда и за данъчни престъпления. От описаната от прокуратурата престъпна схема става ясно, че заместник-министър Красимир Живков, който е бил близък с братя Бобокови, е подпомагал тяхната дейност за внос и износ на боклук от чужбина.

Дейността обаче била фиктивна, а по разследването българските служби работят заедно с италианските, тъй като е установено, че е имало регистрирани малки неработещи фирми у нас и в Италия, за да може да се демонстрира, че този бизнес е легален.

Капацитетът на дружествата обаче, които били използвани, не съответствал на възможностите да се извършва такава дейност, са установили още разследващите.

У Атанас Бобоков разследващите са намерили цветна снимка с имена на публично известни личности, някои от които убити, и срещу тях записани суми пари, които започват от 100 милиона лева нагоре.

У Пламен Бобоков пък е била намерена снимка на работещи в Министерството на правосъдието и в Министерство на регионалното развитие, както и снимка на магистрат, който работи по делото срещу Васил Божков.

“Публикува се бележка без правна стойност и без връзка с обвинението за боклука, същевременно публикувана скандална Паметна записка между Божков и Домусчиев, с доказано авторство и съдържание, не се разследва!? Защо???”, коментира във фейсбук адвокат Петьо Славов.

“Прокуратурата се превърна в жълта медия с днешното си творчество.
Преди изобщо да са наясно дали прословутият списък на бизнесмени има някаква стойност (особено по отношение на конкретното разследване), го пусна на журналистите, както се пуска кокал на куче – да го дъвчат, да се забавляват и да не пречат с излишни въпроси за съществените неща. Много креативно, няма що.”, написа и Ани Алашка от БСК.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.