1,1 млн. или 2,5 млн. българи има зад граница?

1,1 млн. или 2,5 млн. са българите зад граница?

Държавата и неправителственият сектор имат сериозни различия за броя на българските емигранти, съобщава в. Сега. Според председателя на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина Андон Дончев в чужбина има около 2.5 млн. души. Проучване на „Отворено общество“ пък посочва, че извън страната живеят около 1.1 млн. души. Тоест сметките се разминават с повече от 1 милион.

„2.5 млн. наши сънародници са зад граница, като само в ЕС са над 750 хиляди“, съобщава Андон Дончев на заседание на парламентарната комисия, на което депутатите обсъждат промени в българското гражданство. Само през миналата година страната са напуснали 9254 души, твърди той.

По доста по-различен начин стоят нещата в анализа на „Отворено общество“, което се опира на редица международни демографски проучвания. „Броят на напускащите България се запазва на високи нива – около 25 000 души средногодишно за последните 5 години. От друга страна обаче, постепенно се увеличава обратният поток към страната – за последните 5 години той надминава 21 000 средногодишно. Така нетната миграция от страната е средно около 4000 души годишно, което е значително под нивата за последните три десетилетия“, се казва в документа.

За 1985 – 2016 г. населението на страната е намаляло с 1.85 млн. души. Като основна причина се посочва не емиграцията, а отрицателният прираст. „Можем да приемем, че напусналите България са около един милион и сто хиляди души и че те живеят основно в Европейския съюз, Турция и САЩ. По наши оценки между 600 и 700 хиляди са напуснали по икономически причини“, обобщава докладът.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.