1 милиард причини да си стоят на власт

Михаил Рангелов

Ако имаше някаква логика в политиката, правителството на Борисов – 3 и патриотите отдавна трябваше да е в историята. Скандалите, всеки един от които би бил повод за оставка в една нормална европейска държава, в България са всекидневие. Самият Борисов на два пъти приключи мандата предварително при много по-малки протести, отколкото сегашните.

Единствената причина, за да стиска правителството зъби са последните неусвоени милиарди. Вчера беше емитиран нов дълг от 5 милиарда лева, който дори бе представен като грандиозен успех. Същите хора, които щяха да изядат жив Орешарски за пет пъти по-малко пари сега странно и усмихнато мълчат.

Мълчат и стискат зъби и патриотите, понеже една от последните големи сделки предстои да бъде подписана точно от военния министър Каракачанов – близо 1 млрд. лева за два патрулни кораба за военноморските сили. Сделката вече бе приключена и парите бяха нагласени, когато изненадващо загубилата компания – „Фикантиери“ обжалва цялата процедура. И сега сделката седи във ВАС, а времето тече ли, тече…

Тъй като сделката представлява класифицирана информация, детайли по нея липсват. Единственото, което става ясно е, че 500 милиона ще отидат в български компании – подизпълнители, които няма да бъдат обявени в интерес на националната сигурност.

 Ако обаче правителството подаде оставка, на власт идва служебно правителство на президента Радев, който освен всичко друго е бил и командващ на вид въоръжени сили. И сделката и определянето на фирмите няма да се извършва от воеводата с торбичката, а от служебен министър. И тогава фирмите, които ще получат 500-те милиона може да не са „правилните политически“, а просто тези, които могат да свършат работа.

Ето това Борисов няма да го понесе. По-скоро би изял асфалта на една магистрала или би дал да му вземат кръв без пълна упойка, отколкото някой друг да разпределя порциите в държавата. Особено президента.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.