Ще ставаме с час по-рано

Тази нощ преместихме стрелките с час напред в 3:00 часа сутринта. Смяната важи за живеещите в България и Европейския съюз. САЩ и Канада преминаха към лятното часово време 2 седмици по-рано.

Обичайно ще разполагаме с 1 час по-малко за сън, но пък за сметка на това денят ще започне да нараства и да се стъмва по-късно. При лятното часово време часовете от светлата част на денонощието съвпадат с активните часове за работа и училище. Това е и целта му – да използваме естествената дневна светлина.

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. Във Великобритания обаче се прилага от 1908 г. В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 година лятното часово време влиза в сила от 3:00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

От смянатана времето децата и по-възрастните, често се оплакват от безсъние и загуба на апетит. Проучване на института “Форса” показва, че 24 процента от над 1000 анкетирани са имали здравословни проблеми заради смяната на времето.

Най-често съобщаваните симптоми са умора и изтощение (85 процента). Това е последвано от проблеми със заспиването (70 на сто) и затруднена концентрация (48 процента). Дванайсет на сто от тези, които са имали здравословни проблеми заради смяната на времето, заявяват, че са изпадали в депресивни състояния.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.