Ще се вдигне ли корпоративният данък на 17-18%?

Промените в Закона за ДДС са опасен прецедент без гарантирани ползи за крайния потребител. Това е позицията на Българската асоциация на софтуерните компании за гласуваните на първо четене промени в закона. Те предвиждат намаляване на ДДС от 20% на 9% за ресторанти и книги от 1 юли т. г. до края на 2021г. Мярката бе обявена лично от премиера Бойко Борисов след среща с представителите на ресторантьорския бизнес. За да не излезе, че само този бизнес е облагодетелстван бе прието да се намали и ДДС за книгите. И от двата бранша обясниха, че това няма да доведе до намаляване на цените за крайня потребител. А финансовият министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова знаково отсъстваха от гласуването в пленарна зала в знак на несъгласие с тази политика, която ще донесе по-малко приходи в бюджета и ще отприщи лавина от искания за диференцирано ДДС. Намаляването на ДДС за ресторантьорите е наобяснимо и от друга гледна точка – това е секторът, който е сочен като най-укриващ данъци и който най-много работи в т.нар. сива зона.

Доброслав Димитров от Асоциацията Българскатаасоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) поясни пред БНР, че притеснителното е в прецедента – намаляването на ДДС за един -два бранша и как това ще рефлектира върху другите браншове.

„Причината да реагираме така остро за ДДС е, за да покажем ясно, че това е погрешна политика. Ако е кризисна мярка, валидна за определен период, е по-безобидният вариант. По-страшното е временната мярка да не стане постоянна и това да повлече крак за много други промени“, коментира Димитров.

Той допълни, че в софтуерната индустрия поддържат политика, че не желаят подкрепа от държавата, но искат тя да не пречи. “Това, което много ни касае и се бута много активно, е да се вдигне максималният осигурителен праг на доходите, което директно ще удари индустрия като нас, които работят с висока добавена стойност. Нашите служители са на високи заплати и заради своя успех ще бъдат наказани с данък. Затова го нарекохме данък „успех“”, коментира Димитров.

Заради промяната на ставката на ДДС за ресторанти финансовият министър Владислав Горанов не изключи цялостна промяна на данъчната система в България вследствие на намалено ДДС.

„Ако загубим голяма част от приходите от ДДС, неминуемо ще трябва да опрем до други елементи на облагане като преките данъци, което ще доведе до цялостна промяна на данъчната система. Това е възможно при един смислен и задълбочен дебат и означава доста непопулярни мерки“, обясни Горанов.

Той допълни, че най-големият риск в дебата за ДДС е, че аргументите, с които данъкът е намален за един бизнес, ще бъдат използвани и от други сектори.

Финансовият министър допълни, че е предупредил премиера Бойко Борисов още в началото на идеята за свалянето на ДДС, че това ще доведе до повишаване на други преки данъци.

Борисов на свой ред обяви, че поема риск с това свое намерение.

„Браншовите организации обещаха да има повече приходи от намалението на ДДС, затова поемам отговорността за едно неправилно политическо решение с ясен риск, но се надявам да има приходи. В този бранш работят 300 хиляди българи“, допълни премиерът.

“Коментарите на критикуващите икономисти за намаляването на ДДС са правилни, но тези критикари трябваше да дойдат на срещите с хотелиерския бранш, за да чуят оплакванията и исканията им”, коментира още Борисов.

Финансовото министерство публикува позиция, в която обясни, че намаляването на ДДС върху всички стоки и сектори, за които е внесен законопроект в парламента, може да се компенсира с повишаване на общата ставка на косвения данък до 24% или с вдигане на корпоративния данък до 17-18%.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.