Ще има или няма да има газ след септември? Това е въпросът…

Има проблеми с доставката на газ Това призна днес лидерката на БСП и вицепремиер в кабинета “Петков” Корнелия Нинова. Коментарът е по повод брифинга на служебния кабинет, на който премиерът Гълъб Донев обяви, че ще бъде създаден щаб, който да се справи с енергийната криза.
“Създадох междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката, който да предложи решения за сигурността, механизми за контрол и снижение на цените на горивата, както и на цената на електроенергията. Той ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В щаба ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, както и представители на други министерства”, каза премиерът. Росен Христов от своя страна информира, че България има газ до края на септември. Седемте танкера, които бяха обявени от Кирил Петков, са на ниво оферти. Няма и къде да бъдат разтоварени, което означава, че държавата ще трябва да плаща за слотове на трети държави. “Това ще оскъпи още цената на газа”, заяви Христов.

Служебният министър на енергетиката добави, че “Булгаргаз” е в тежко финансово положение и ще се търси начин за рефинансиране на дружеството.

“Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена за до 3-4 пъти по-ниска, за последните няколко дни е по-скъпа за 2/3 от договорените количества. Има сериозна финансова криза в “Булгаргаз” – невъзможност на компанията да се разплати дори с тези договорени количества”, каза още той. Христов допълни, че се подготвя търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи нуждите на страната до края на отоплителния сезон”. И добави, че в министерството ще работят без почивен ден.

“Ние можем да предложим решение и го правим от април. Незабавни преговори с Газпром за възстановяване на доставките е единственото решение и разговори за дългосрочен договор. Каквато искат отговорност да търсят, да я намерят и да я приложат, каза тя. Имаме нужда от бързи действия в момента за възстановяване на преговорите. Незабавни преговори е решението, подчерта пак Нинова. На първо място в Европа сме по индустриален растеж, свърших си работата като министър. За подробности за доставки на газ не съм разговаряла с никого”, оправда се Нинова. А от “Продължаваме промяната” призоваха да не се всява страх сред населението. “Приоритет на служебното правителство трябва да е да осигури надеждни доставки, като колегите не трябва да забравят, че най-големият проблем на руския газ, е, че може да бъде спрян по всяко време”, твърдят от ПП. Оттам настояват, че зЗа октомври вече има договорен слот, за ноември също имаме две опции – служебният кабинет може да ги разгледа. През април правителството на Кирил Петков за две седмици осигури терминал за втечнен газ в Турция – служебният кабинет може да се възползва от този опит.

“Припомняме на българското общество, че не Кирил Петков и Александър Николов спряха доставките по газовия договор, а “Газпром” – едностранно и в нарушение на договора с България”, се казва в позиция на ПП.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.